måndag 14 mars 2011

Alibaba och de 2 236 rövarna

Zhejiangföretaget Alibaba tillkännagav nyligen att man sparkat VDn David Wei och COO Elvis Lee. Alibaba är förmodligen världens största e-handelsföretag och de har gjort e-handeln säker och enkel genom ett finurligt system att ordna betalning och dessutom med en armé av springsjasar (kuaidis) som levererar vad so helst vart som helst för en spottstyver. De två cheferna hade dock lämnat godkännande till 2 236 leverantörer som mutat sig fram.

Jag vet inte hur det är med Blocket idag men förr var det så att skulle man köpa en soffa av någon i andra ändan av stan fick man hyra en liten lastbil och ta sig dit och granska soffan och betala kontant. Alla sådana osäkerhetsmoment är bort med Alibaba och dess ”Blocket-variant” Taobao.

Alibaba grundades av en ung student Jack Ma, en saga som påminner om Mark Zuckerberg och Facebook. Jag träffade honom när han var i Sverige 1999 (inbjuden som Wallenbergstipendiat)och var helt okänd. Han är extremt kort och hans huvud är så litet att man undrar hur han kunnat komma på så mycket (fast världens minsta hjärna tillhörde Anatole France). Nu är han så stor i Kina att han är nästan oåtkomlig. Jag minns tydligt av vårt samtal att jag inte trodde ett dyft på hans visioner om e-handel i Kina.

Jack Ma sade nu att Alibaba måste visa transparens och vara ett föredöme. Det är ett tungt åtagande för hur skall man kunna granska de milliontals transaktioner och leverantörer som finns på Taobao.

Inga kommentarer: