torsdag 27 januari 2011

I Ningbo

Om man åker bil tre timmer rakt söderut från Shanghai kommer man till Ningbo. Stan är lika gammal som Shanghai och fick handelsrättigheter samtidigt genom Nanjingfördraget 1842. Det blev dock aldrig samma fart som i Shanghai och Ningbo blev mest känt för att affärsmän från Ningbo gjorde sig stora i Shanghai, främst redare och bankmän men även i yrken som skräddare.

När "Shanghaiklicken" tappade kontrollen över centrala partiledningen försvann också den monopolställning som hamnen i Shanghai hade och de sista åren har Ningbos hamn ökat mest av alla hamnar i världen. Den är nu den 6:e största i världen. När man åker genom Ningbo är man ständigt omgiven av långtradare som kör tvärs igenom stan för att komma till hamnen. Rätt trist för en stad.

Vi åt middag på en italiensk restaurang i "Old Bund" Det verkar som om man vill bräcka Shangahi med att ha ett Bund som är ännu äldre. Så värst spännande var det inte en kall vinterdag men svenskar som bor i stan säger att man gjort fantastiska resultat med att plantera träd längs de tre floderna som möts i stan. Det lär vara helt under bart att kunna gå timmar i sträck längs stränderna utan störande biltrafik. Det får bli ett senare besök framåt sommaren i Ningbo.

Inga kommentarer: