torsdag 13 januari 2011

Kina nu värst även med snö och iskonst

Kinesisk TV visade att snö- och isfestivalen i Harbin öppnats och håller på till början av februari. Länge höll man på med att göra snöskulpturer av kinesiska muren och liknande men nu svämmar det över alla bräddar och på en yta av 60 hektar gör man snö- och isskultpurer av alla möjliga ända byggnader, människor, djur etc.

Kina satsar på vintern och tänker nog söka vinter-OS 2022. Det byggs skidbackar och startas längdlöpningstävlingar.

Det kan kännas lite konstigt att samtidigt alla som har pengar i Shanghai söker sig någon veckas semester i Sydostasien. Det är varmare breddgrader man är ute efter. Här är det ju ofta kallare inne i bostäderna än ute på gatan.

I Europa går det någon gräns i höjd med Bryssel. Söder därom är det ingen som skulle kunna tänka sig åka norrut på semester under vintern. Jag vet inte vem som åker till Harbin men det finns förstås gott om människor i norra Kina.

En annan reflexion är att vårt ishotell snart inte är så mycket att skryta med i jämförelse. I tidningen stod det att kineser nu engageras i Filand för att bygga snö- och isskulpturer. Man jobbar på en stor modell av domkyrkan i Helsingfors.

Inga kommentarer: