lördag 8 januari 2011

Svindlande priser

Det är faktiskt en hel del sker som hänt i Shanghai efter EXPO. Nya hotell och anläggningar fortsätter att bli klara i en nästan svindlande fart. I helgen var vi och tittade på något som heter Sinan Mansions där några restauranger började i november och det fortfarande pågår nyetablering. Man förstår sällan nivån eller skalan förrän man varit på en plats. Jag hade ingen aning om att det här var fråga om gigantisk skala och superlyx trots att jag kört förbi området med bil ofta.

Sinan Mansions är ett antal hyreshus från 1920-talet som ligger mitt i French Concession i korsningen mellan Fuxing Road och Sinan Road. Det är ganska välbyggda hus ser man och nu är alla hyreshusen restaurerade och ett antal restauranger har etablerat sig. Vi åt på David Laris nya Fat Olive och kikade på några andra.

Vad vi inte visste var att bakom dessa hyreshus finns 19 gamla fina villor som restaurerats och hyrs ut som hotell. Det heter Hotel Massenet och beskrivs på websajten

http://www.sonichtml.com/demo/%5BiMAG%5D/sinan/HTML2/index.html

Man blir lite paff när man ser att villorna är på 500-600 kvm, att de installerat hissar och att varje villa har en butler osv. Priset är därefter, 40 000 RMB per natt. Vem behöver 500-600 kvm och vem har råd med det priset? Det är vad en välavlönad expatfamilj betalar i hyra under en månad. Det låter som om man riktade sig till kinesiska bröloppspartyn eller liknande

Totalt var det 95 hus i detta område och investerarna som har relationer med Shui On som byggt närliggande Xintiandi har satt pengar i ett högriskprojekt. Man får vara glada så länge de orkar med avbetalningarna och räntorna.
Som av en händelse gick jag i förra veckan förbi ett annat Hotel Massenet i Nice, där det finns en Rue Massenet. Jag ser på nätet att rummen där går för 90 Euro natten. Det är skillnad på lyxfaktor i Nice och Shanghai!

De franska gatunamnen i Shanghai var ibland tagna från kända franska profiler som Victor Hugo, Joffre, Petain och ibland från lokala borgmästare. Jules Massenet var operakompositör och skrev över 40 operor. Enligt Wikipedia är rätt många av dem försvunna. Ingen ordning på den karln, men gator fick han uppkallade efter sig både i Paris, Nice och Shanghai.

Inga kommentarer: