lördag 28 augusti 2010

The Bund is back

Det är helt roligt vilken fart det blivit på The Bund. Den 19 augusti var det invigning på Waldorf Astoria men det skedde lite i smyg och jag kom inte dit förrän några dagar senare Detta anrika hotell från New York från 1930-talet har nu blivit ännu anrikare genom att tagit över Shanghai Club som är från 1911. De har gjort om klubbhuset till ett hotell med 20 sviter och skall i oktober ansluta det med en ny byggnad med ytterligare 240 rum. Den byggnaden ligger på baksidan av kvarteret och alla rum kommer inte att ha utsikt över The Bund.

Shang Club var förstås det allra förnämsta stället för i världen och tröt med att ha världens längsta bar som nu har återuppbyggts (33,5 meter). Det var dock så få gäster så det hade räckt med tiondelen.

Jag gick runt i huset en gång på 90-talet när det fanns ett KFC och ett tvåstjärnigt hotell. Shanghai Club hade som en typisk brittisk klubb ett stort antal gästrum för besökande så det passade bra som ett hotell. Det såg sjabbigt ut då och man kunde inte ana att det skulle vara superelegant 15 år senare.

I böcker om Shanghai beskrivs ofta eposoden från 1937 när japanerna bombade Shanghai och en kines försökte ta sig in på Shanghai Club för att rädda sitt liv. "Are you member sir" var vaktens fråga. Det var han förstås inte och stor huvudbry uppstod. Dock var hela styrelsen församlad i klubben och man kunde ta ett beslut att ge kinesen ett temporärt medlemskap Det kanske räddade hans liv.

Inga kommentarer: