Hade just tänkt att använda mig detta namn men såg att det var taget. Det kan dessutom misstolkas! Det finns flera svenskar i Shanghai, 1150 registrerade av myndigheterna och ett par hundra på andra typer av visum. Säg 1500, samma som Singapore, som av tradition haft den största kolonin i Asien. Men som alltid - Kina växer snabbt.
Den största händelsen under min först arbetsvecka var att ta emot nyanlända vid en mottagning på residenset. 90 var anmälda och de flesta kom. Jag nämnde i mitt tal att jag för 10 år sedan skickat ut ett meddelande att vi passerat nivån 100, vilket var antalet i den enda lista som finns i Riksarkivet, från 1880-talet.
Den listan angav att de vanligaste yrkena var polis, brandtjänsteman, tulltjänsteman och lots. Dessa arbetade inom International Settlement. Den franska koncessionen hade eget folk. Yrkena låter alldagliga men är bevis på att det var den kunniga infrastukturen som gjorde att Shanghai växte så det knakade. Det är starka okorrupta samhällsinstitutioner som skapar förutsättningar för affärer.
Sen under mellankrigstiden kom affärsmän och missionärer. Efter de japanska flygbombningarna 1937 evakuerades alla kvinnor och barn. Sen började kräftgången. På 1990-talet var de flest svenskarna fabrikschefer, med tumstock och miniräknare i fickan och grova skor så att de kunde gå på fabriksgolven i alla väder. Det var svårt att attrahera medföljande och skolorna var inte utbyggda.
När jag tittade på visitkorten från dem som kom i veckan var det en ny typ av svenskar, yngre och i yrken som IT-konsult, rekryterare, inköpare och konsult. Jag som var näst sist anländ (en familj kom direkt från flygplatsen) får väl sälla mig till den sistnämnda kategorin, kanske som generalkonsult!
tisdag 23 september 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar