lördag 5 augusti 2017

Innovationer i Shanghai 3

När jag kom tillbaka till Stockholm och Sverige upptäckte jag en stor skillnad mellan Shanghai och Stockholm. I Kina fungerar infrastrukturen. Man kan boka tågbiljetter enkelt och ändra som man vill. I Sverige funkade inte tågen, vi fick byta till buss, leva med osäkra och motsägelsefulla besked och fick inte pengar tillbaka när det gick snett.

Här är ett foto över främre delen av de 7 köerna till biljettändring via automat som jag tog när vi bytte från ett tåg från Suzhous huvudstation till ett tåg från Suzhou Norra (det finns 5 tågstationer i Suzhou).


Genom att byta tåg tjänade vi en dryg halvtimma. För att klara av det måste man nog kunna en del kinesiska, helst ha med sig en kines som kan läsa de tavlor som finns över tågen rörelser. Sen måste man stå i en långsam manuell kö för att man inte har kinesisk ID-handling. I mitt fall var ett problem att den ursprungliga biljetten bokats av mitt universitet som hade mitt gamla passnummer. Jag blev ofelbart stoppad vid kontroll och hade svårt att förklara mig. Sen måste man stå ut med mycket folk, vilket inte är så lätt om man är svensk och dessutom kanske jetlaggad.

När man kommer till Sverige kan man tycka att inget fungerar här trots att det är glest mellan människorna. Det som kanske ännu mer stör mig är det magra utbudet. En rätt finns oftast bara på tågen och man blir rätt trött på räksmörgåsarna.

torsdag 3 augusti 2017

Innovationer i Shanghai 2

Hyrcykel!

Det går på tvärs mot allt normalt resonemang om Shanghai att folk skulle börja cykla igen. När bilarna tog över livet i stan var det ingen som tänkte på de gamla cyklarna. Shanghai tillverkade Phoenix /(Fengyang) som knappast var bättre än andra cyklar i Kina. Det klassiska avskedet till cykeln var en ung kvinna som i JiangsuTVs underhållningsprogram sade "Jag gråter hellre i baksätet på en BMW än att jag skrattar på pakethållaren på en cykel."

I år såg jag hyrcyklar överallt. Här är en bild


Det är enkelt att hyra en cykel om man har Wechatpay. Man scannar cykelns QR-kod och betalar 1 RMB för varje 30 minutersperiod. Störst i branschen är Ofo (de gula cyklarna) som ägs av Wechats moderbolag Tencent. Den näst största firman är Mobike. Sen finns det många andra.

Jag vet inte hur man klarar av reparationer och klagomål men det är helt otroligt att man kan plockaupp en cykel var som helst och lämna den var som helst.

Ett krux är förstås att de flesta gator är svåra att komma fram på för cyklister. Därför cyklar man på trottoarerna till fotgängarnas nackdel förstås.

Ofo och Mobike tänker expandera utomlands. Riktigt hur man klarar detta med tanke på de låga hyravgifterna vet jag inte. Det märkliga är att det är först i Shanghai som jag sett detta system fungera, tack vare de flexibla betalningssystem som Wechatpay och Alipay som alla kineser verkar anslutna till.