torsdag 24 maj 2012

Cool Docks

Ett av de mer vågade investeringarna i Shanghai är Cool Docks som ligger en kilometer söder om det vanliga Bund. Kanske är det itne så långt men det känns väldigt långt att gå och det är tät trafik. Läget är alltås inte bra. Trots det har ett antal vågade investeringar gjorts. När Shanghai är färdigbyggt kan det nog ha en chans att klara sig.

En investering är Bund Beach som är en konstgjord sandstrand är man kan avnjuta skyskrapor på andra sidan floden. Det finns en pool för barn men den verkar inte ha kommit igång. Det regnade när jag var där så allt var stängt. Hopplös investering!


                          
                          
Bättre var det med restaurangen Table No 1 Den var faktiskt riktigt bra. Enkel spartansk inredning som det är överallt nuförtiden med en reception som det såg ut som de bara hängt upp en jättelampa i,  men väldigt uppassande och kompetent betjäning och maten var prima.

                         

onsdag 23 maj 2012

Varning för FCC

FCC är både journalistklubben, som är utmärkt och en vietnamesisk restaurang på Julu Lu 889 över gården. Den senare har varit en fantastisk tillgång i alla år men nyligen blev det regimändring. Alla artiga och kunniga fillippiner försvann och ersattes av okunniga kineser. Maten sjanserade, menyerna började se slitna ut osv. Sällan har jag sett en restaurang rasa så snabbt i kvalitet

tisdag 22 maj 2012

Aniara i Kina

Vi hade en boklansering av Aniara på kinesiska.  Så fort jag fick se boken rusade jag till mina kineser för att förstå hur man hade lyckats översätta Harry Martinssons futuristiska rymdslang "nu är jag vlamm och gondel" osv till kinesiska. Jag fick intrycket att kineerna inte riktigt kunde förstå att Martinsson skrev ord som inte fanns. Översättaren har haft ett hästjobb, ibland hittat någon dialektform ibland valt något onomatopoetiskt uttryck.

Jag pratade om Martinssons pessimism om människan tendens att skada sig själv och fick tillfälle att läsa ur Paulus romarbrev 7:19 "Det onda som jag inte vill, det gör jag men det goda som jag vill, det gör jag inte."

Här är våra berömda gäster, från vänster Göran Bäckstrand som är ordförande i Harry Martinssonsällskapet sedan äldsta dottern Harriet Martinsson, översättaren Chen Maiping och yngsta dottern Eva Martinsson.

onsdag 9 maj 2012

Stadsarkivet backar ut

Jag hade tänkt att ha lanseringen av boken på Shanghais stadsarkiv, det hus där vi hade konsulatet från 1939 till 1956. Idag meddelade de att de backar ut då de inte varit med i arbetet. Kan förstå det men lite synd är det att missa en så fin byggnad vid The Bund även om den inte är som förr. så här såg den ut vid invigningen.

torsdag 3 maj 2012

Nu börjar tryckningen av boken

Efter en kolossalt komplicerad korrekturläsning där jag kommunicerat med en designer via email om hur man avstavar ord på svenska, något man inte gör på kinesiska och knappast heller inte på engelska, men på svenska har vi ju ord som tågstationsväntsalsexpedition och liknande som måste avstavas om det inte skall se konstigt ut, så har nu, och det var det jag ville säga bokryckeriet nu tagit över och jag hoppas pressarna arbetar för högtryck. Den blir dock inte klar förrän tidigast om 2 veckor.

tisdag 1 maj 2012

Ny bok på väg

Använder de stilla dagarna att begrunda om jag valt rätt omslag till boken om svenskarna i Shanghai. Kanske blir det lite kraftigare rubrik. Är i allafall helt nöjd med fotot som designern tog fram. Alla känner igen The Bund men här är bilden suddat så man kan inte riktigt gissa när den är tagen. Tror några skyskrapor i bakgrunden tagits bort men de kan också skymmas av tullhuset (med klockan).