tisdag 8 november 2011

Shanghai walks

Vi har börjat göra Shanghai Walks vilket är ett vanligt Shangahinöje. Man följer en beskrivning i någon av de många guideböcker som finns. Det ger ett tillfälle att titta in ismågaotr som man annars bara går förbi. Vi började med Walk nr 1 i bok nr 1.

Här är det gamla Royal Asiatic Society, North China Branch, som just har gjorts om till ett avantgardemuseum, Rockbund Museum. Det är ett stort steg från en ärevördig engelsk vetenskaplig församlig med stort bibliotek till ett modernt konstmuseum men det är ändå ett museum i toppklass.






På baksidan av detta musseum finns en klassisk adress, 185 Yuangminguan road. Vi hade troligen vårt konsulat här från 1934. Enligt boken invigdes det på 1930-talet. Det knepiga är att i våra liggare står adressen Yuanmingyuan 16A men det huset ser eländigt ut. I en bok som Shangahi Archive publicerat står det att konsulatet låg på 185 så jag litar på det.


Hela gatan Yuangmingyuan road har städats upp och vakter står överallt för att se till att man inte parkerar cyklar eller skräpar ner. Kanske beror det på att Peninsula Hotel ligger mitt emot, stans kanske mest eleganta museum som byggts nytt i Art Decostil.






Inga kommentarer: