tisdag 23 september 2008

En svensk i Shanghai

Hade just tänkt att använda mig detta namn men såg att det var taget. Det kan dessutom misstolkas! Det finns flera svenskar i Shanghai, 1150 registrerade av myndigheterna och ett par hundra på andra typer av visum. Säg 1500, samma som Singapore, som av tradition haft den största kolonin i Asien. Men som alltid - Kina växer snabbt.

Den största händelsen under min först arbetsvecka var att ta emot nyanlända vid en mottagning på residenset. 90 var anmälda och de flesta kom. Jag nämnde i mitt tal att jag för 10 år sedan skickat ut ett meddelande att vi passerat nivån 100, vilket var antalet i den enda lista som finns i Riksarkivet, från 1880-talet.

Den listan angav att de vanligaste yrkena var polis, brandtjänsteman, tulltjänsteman och lots. Dessa arbetade inom International Settlement. Den franska koncessionen hade eget folk. Yrkena låter alldagliga men är bevis på att det var den kunniga infrastukturen som gjorde att Shanghai växte så det knakade. Det är starka okorrupta samhällsinstitutioner som skapar förutsättningar för affärer.

Sen under mellankrigstiden kom affärsmän och missionärer. Efter de japanska flygbombningarna 1937 evakuerades alla kvinnor och barn. Sen började kräftgången. På 1990-talet var de flest svenskarna fabrikschefer, med tumstock och miniräknare i fickan och grova skor så att de kunde gå på fabriksgolven i alla väder. Det var svårt att attrahera medföljande och skolorna var inte utbyggda.

När jag tittade på visitkorten från dem som kom i veckan var det en ny typ av svenskar, yngre och i yrken som IT-konsult, rekryterare, inköpare och konsult. Jag som var näst sist anländ (en familj kom direkt från flygplatsen) får väl sälla mig till den sistnämnda kategorin, kanske som generalkonsult!

söndag 21 september 2008

En andra come back i Shanghai

1996 återöppnade jag de svenska generalkonsulatet i Shanghi som varit stängt i 40 år. Jag skrev en artikel "Svensk come back i Shanghai" i UDs tidskrift Briefing. Nu är jag tillbaka här sedan ett par dagar. Är det inte lite konstigt att återvända till samma utlandsmyndighet tycker en del, bland annat jag själv. Ingen svensk ambssadör eller generalkonsul har återvänt till sin tjänst så länge jag minns.

"They never come back" var en film från det tidiga 30-talet som skapade ett begrepp. Det gällde dock tungviktsboxare. Alla vi andra kan göra en come back, inklusive generalkonsuler i Shanghai. Nuförtiden har ju även tungviktsboxarna trotsat denna regel.

Jag skall dessutom sätt stopp för alla som tvivlar på att det går att ladda om, genom att arbeta på ett nytt sätt. Bloggandet är en metod. Det finns inte lätt att på ett enkelt sätt förstå vad som händer i Shanghai om man sitter i Sverige och följer vanliga media. Min blogg skrivs för dem som vill ha ett sätt att snabbt uppfatta vad som är på gång här, trender och tanker i Kinas huvudstad vad det gäller ekonomi och trender.

Som UD-tjänsteman är man förståss lite begränsad av temata där ens kommentarer kan ifrågasätta om det man skriver är en officiell synpunkt. Jag kommer därför inte att skriva så mycket om vissa frågor, hur gärna jag än ville. Dock är huvudpricipen klar. Det som står på denna sida är mina egna synpunkter. Jag hoppas att det i morgon blir den svenska regeringens.

Bengt