söndag 23 oktober 2011

Tysk historia i Shanghai

Jag träffade författaren till en bok om tyskarna historia i Shanghai. Det var spännande för det finns ett antal speciella saker som gör det svårt att vara tysk.

1. Tyskland fanns inte förrän 1871. dessförinnan fanns Nordtyska förbundet, Hamburg och olika furstendömen. De som kom för att företräda Deutches Reich måste haft en del att förklara.

2. Direkt efter att Hitler vann valet 1933 hissade man hakkorsflggan på tyska generalkonsulatet i Shanghai. Sen tog det ett tag innan det började komma judar till Shanghai som kunde tala om vad som hände i Tyskland men det verkar som om den kinesiska regeringen inte brydde sig förrän Tyskland och Japan gick i allians.

3. Alliansen mellan Tysland och Japan var nog lite konstlad. När det blev tal om en allierad invasion sade Hitler att han välkomnade den (för att kasta dem i sjön igen). När den sen kom 6 juni 1944 skickade japanske kejsaren ett lyckönskningstelegram till Hitler (han fattade nog inte vad ironi vad).

4. DDR hade generalkonsulat i Shanghai i två vädor, i början av 1960-talet och i mitten av 1980-talet. Dessa är förstås med i studien men det verkade inte ha avsatt det minsta spår. Annat var det i Pyongyang där Sverige fick ta över den östtyska ambassaden som mest bestod av en jättelik filmsal samt ett garage med reservdelar för bilarna i 50 år framåt.

Inga kommentarer: