tisdag 18 oktober 2011

Skandal i Foshan

Tidningar och sociala media svämmar över i debatt om hur det kunde gå så att en tvåårig flicka blev överkörd två gånger i Foshan (väster om Kanton) och 18 personer passerade utan att göra något. Den 19:e var en gatsopare som tog hand om flickan så hon fick komma till sjukhus men som sedan fick kritik för att hon gjorde det för att bli berömd.

Den fråga som många i Kina ställer sig är om något har gått snett i landet när en så flagrant "sköt dig själv och skit i andra"-inställning frodas.

Alla inser nog att förändringar i folks mentalitet är en komplicerad process där skola, press, arbetslivets krav, sociala kontakter som är avhängiga av boendeformer etc etc spelar in. Förändringar sker gradvis och kan vara svåra att peka på, men när incidenter som detta inträffar inser man att hela samhället har förändrat sig lite grann.

Just det här att hjälpa någon på gatan tillhör kinesernas svagaste sidor. En bekant till mig som var här i Shanghai och läste kinesiska under kulturrevolutionen konstaterade att när en person som ramlade på gatan blev det mest skratt. Maximalt roligt om var det om det var en person med kryckor som sedan inte kunde ta sig upp. Det var ändå under kulturrevolutionen när alla var beordrade att hjälpa varandra.

Inga kommentarer: