måndag 27 maj 2013

Nu blir det lansering i Stockholm 7 juni

Så här ser den inbjudan som gått ut till de som inte kunde vara med i Göteborg. Anmälan till vhkp@hotmail.com

tisdag 21 maj 2013

Från lanseringen i Göteborg

Det blev en livlig tillställning, inte minst genom att vi hade två paneldeltagare som bott i Shanghai under andra världskriget, Eric Osbranth, tidigare styrman på m/s Miramar, 99 år och pigg som en yngling. Vidare Hugo Olesen som kom till Shanghai 1932 och stannade till krigets slut som 14-åring. Tillsammans kände de nog hela svenskkolonin vid den tiden. Eric kände alla 72 sjömännen och Hugos mor arbetade på konsulatet och kände alla affärsmännen tillsammans med sin man dansken Otto som arbetade på danska bolaget Great Northern Telegraph. Vi hade också med Lars G Asker, född i Kina 1931,vars far var högste svensk inom tullen och bosatt i Shanghai några år på 1940-talet. Tulltjänstemännen var en tredje grupp av svenskar, spridda lite varstans i Kina och de deltog inte alltid i de nationella grupperingarna.

Jag skall lägg aupp videoklipp från debatten här, först bara en bild av de nya skriften.

Lansering i Göteborg 20 maj

Så här såg inbjudan ut som gick ut, någon vecka bara innan lanseringen. Fort skall det gå!

torsdag 2 maj 2013

Bland direktörer och sjömän i det gamla Shanghai

Den 30 april var det lansering av den nya boken på gamla Franska Klubben i Shanghai. Vi var ett 50-tal  personer som samlades. Det var trevligt att ha riktigt kunniga specialister där som Tess Johnston och hennes kollegor från styrelsen i Royal Asiatic Society. Sedan hade vi personer som bott i Shanghai långt tid som Magnus Gyllö som var chef för Atlas Copco i Shanghai både under min första tid som generalkonsul och den andra (och de 9 åren därimellan).

Så här såg det ut i Carnation Room i Okura Garden Hotel. Detta var tidigare den franska klubben i Shanghai. Man ser direkt att det är samma rum som i den historiska bilden nedan genom lamporna och de små fönstren ovanför.

 
Hotellet var väldigt stolt över att kunna erbjuda detta rum för det var ett av de rum som Svenska Föreningen brukade använda för sina middagar. Här ser vi avskedsmiddagen för generalkonsul Johan Beck-Fris den 24 mars 1939. Värd för middagen var föreningens ordförande 1939, Ragnar Bringert, som sitter mitt på vänstra sidan, men det var lite knepigare att identifiera vem som var hedersgäst.
 
 
Jag hade hjälp av Hugo Olesen som visserligen var barn då (8 år) men kände till de flesta. För att vara riktigt säker gjorde jag en jämförelse mellan personerna som sitter på högra sidan och de teckningar som ryssen Sapoinikoff (Sapajou) gjorde i skriften Svenskar i Shanghai 1939). Här ser man en förstoring av mitten på högersidan och bredvid teckningen av Johan Beck-Friis nere till höger och uppe till höger finns teckningen av hans deputy Erik Kronwall. Sapoinikoff har verkligen fångat dessa personers karakteristika.