torsdag 29 mars 2012

Platinabröllop + 10 år

Jag läser i tidsriften Women of China att det i provinsen Guizhou finns ett par som varit gifta i 90 år. De är nu 109 resp 106 år. De säger till journalisen att de börjar känna varandra så bra nu att de läser av varandras reaktioner i minspel, så de behöver inte prata mer med varandra.

Nyckeln till deras långa liv är att de arbetat hårt Sen har de bott i samma hus, sovit i samma säng i 90 år så det är nog bra med goda vanor.

Min bröllopstabell går bara upp till Platina som är 80-årsjubileum. Man får väl drämma till med någon sällsynt jordartsmetall.

tisdag 27 mars 2012

Luften igen

Dagens industri hade igår en stort uppslagen artikel "Karriärister skyr Pekings luft". De siffror enligt PM 2,5-definitionen som ju är det numera allmänt korrekta sättet att mäta, på luften som ges i artikeln är extremt oroväckande och får Hornsgatan i Stockholm att framstå som en oas. Jag har stor förståelse att en del barnfamiljer inte vill flytta till Kina som det står i artikeln. I artikeln citeras en professor Zhuang Guoshun från Fudan i Shanghai som säger att det är en myt att luften i Shanghai är bättre. Siffror saknas dock och ingen oberoende mätning sker och den allmänna uppfattningen är nog att Shanghai är avsevärt bättre. Tyska konsulatet skall få en mätare av samma slag som den USAs ambassad i Peking har. Vi får se vad de siffrorna säger. I mellantiden gäller det att hålla sig inne med luftrenare på.

måndag 19 mars 2012

Arbetslunch i Shanghai

Jag hade en arbetslunch med kollegor och kineser. Diskussionen var väldigt lugn och saklig. Man kan bara gissa vad som hänt om någon hamnat i affekt och börjat vifta med armarna.



fredag 16 mars 2012

Vad lägger unga Shanghaibor sina pengar på?

En kul grej som en hygglig person tipsade mig om, en vetenskaplig studie om hur unga Shanghaibor spenderar sin inkomst. Egentligen skulel man jämföra med svenskar men jag vet inte det finns tillförlitlig statistik. Jag fäster mig vi hägt sparande, 19%, av vilket en tredjedel går till föräldrarna. Sen går det mycket till mat här i Kina, det behöver man bara gå ut på stan för att bevittna.

tisdag 13 mars 2012

En Västbergare i Hongkong

Att rekommendera restauranger som läsarna troligen aldrig hittar till, det är en kul grej. Ingen risk för kritiska kommentarer.

Jag var i Hongkong och hittade en jättefin restaurang i Wanchai på Hongkongön, the Pawn, som som namnet säger är en gammal pantbank i tre våningar som är ej jättepopulär restaurang för expats.

Maten var helt OK, om kanske lite åt det tunga hållet och priserna förutsägbara. Jag tog en slow-cooked lamb shoulder som jag fick sitta och karva i hela kvällen och orkade ingen dessert. Stördes en aning av ett fruktansvärt liv från ett internatinellt gäng i grannrummet, men blir det lite varmare kan man sitta på verandorna.

Här är länken som just nu verkar ligga nere men det finns flera foton om man googlar.

http://www.thepawn.com.hk/

Sen kan man förundra sig över den stolthet som man i Hongkong och Macau har för pantbanker. De verkar vara skapta för folk som inte kan planera sin ekonomi och borde ha diskreta ingångar och ligga på platser där man inte stöter på folk. Under EXPO i Shanghai 2010 hade Macau byggt upp en replika av en känd pantbank!

söndag 11 mars 2012

Patroner till HP-skrivare

Jag tog med en HP skrivare/scanner/faxapparat 3310 till Shanghai 2008. Det visade sig snart vara ett problem att patroner till denna modell inte såldes i Kina. Varför man har olika system i olika länder är obegripligt men man fick bita i det sura äpplet och köpa ett lager av patroner när jag är i Sverige. Håller man på och skriver ut Powerpointpresentationer i tid och otid går det åt en del och plöstsligt var det slut på ett par färger.

Jag sade till min chaufför att åka till en marknad för eltilbehör och fylla på färg manuellt i en gammal patron. Jag har sett att det är en rätt stor business och det är säkert billigt men man vet ju inte om resultatet blir så snyggt. Han hävdade tvärsäkert att patronerna skulle gå att hitta. Första affären hade inga men hade adress till en annan affär. Chauffören kom tillbaka med några ganska slitna patronkartonger som enbart såldes i kombinationen gul, cyan, magenta. De kostade mindre än hälften av samma hemma. Dock, de fungerade och jag begrep inte sammanhanget förrän jag tittade i botten. Det är patroner som gått ut ifjol (den vänstra Exp Sept 2011 och den högra som inköpts i Sverige Exp Sept 2013) och uppenbarligen inte har något värde på världsmarknaden men här i Kina finns det en marknad!

fredag 9 mars 2012

Hur många svenskar bor på opiumvraken?

Hittade en kul tabell över antalet utlänningar i Shanghai. Den säger att det fanns 46 varav 3 bodde "outside roads". Dock var det ingen som bodde på opiumbåtar. Hulk betyder övergivet skepp. Det var ju tur att vi inte hade någon där. Året var 1895!

Nyheter och bulletiner från Peking

Alla öron mot Peking när årets stora mammutkonferenser i folkkongress och rådgivande församling pågår.

Två tendenser märks, dels en märkligt kampanj att återuppliva fenomenet Lei Feng, den unge soldaten som oegennyttigt slet ut sig för omgivningen för 40 år sedan, dels ett antal reportage om kvinnans ställning i kongresserna som belyses med följande klipp:

http://english.people.com.cn/90785/7749056.html

samt

http://english.people.com.cn/90882/7750078.html

tisdag 6 mars 2012

En kinesisk dissident tar till orda

Int'l Herald Tribune har 3-4 mars en kinesisk dissident, Zhou Youguang, på första sidan. Han har ställt upp på en intervju med deras journalist som besökt hans hem och kunnat göra ett utförligt hemma-hos-reportage.

Att detta gått att göra förefaller märkligt men sen läser man i artikeln att Zhou är en känd vetenskapsman och att han uppfann pinyin, det moderna kinesiska sättet att skriva med latinska bokstäver. Att det är en revolution märker man när man ser att alla kineser skriver pinyin på dator, mobiltelfon etc och får upp ett antal tecken som man väljer mellan. Nästa generation kanske skippar tecknen och bara skriver pinyin.

Man då undrar man hur gammal mannen är och så ser man att han är 106 år. Någonstans vid 100 går väl gränsen när man inte trackar dissidenter längre.

lördag 3 mars 2012

handla klocka i Hongkong

Jag skulle handla in väckarklocka i Hongkong. Så här såg den första affären ut.

Sen gick jag till den här mannen. Liten yta men tyvärr var väckarklockorna trasiga.



Hur som helst, i Hongkong välkomnar alla en med öppen famn.