fredag 5 augusti 2011

Kina och USA

En statsvetare, Jakob Lagerkranser, skriver i SvD idag om en ny Kinabok av Joseph S. Nye i denna artikel

http://www.svd.se/kultur/understrecket/oppenheten-usas-styrka-gentemot-kina_6369196.svd

Joseph S Nye hade flera viktiga poster i Clintonadministrationen och anses vara den ledande liberale tänkaren om USAs utrikespolitik. Han myntade begreppet "soft power" som ar och varannan människa använder sig av idag. Enligt recensionen anser Nye att USAs storhetstid inte alls är slut och att Kinas uppgång kan sluta om ett antal år. Kina skulle därför troligen inte gå om USA.

Det är väl bra att någon tycker det men förklaringarna blir rätt krystade, i synnerhet när det gäller Kinas svagheter. Det skulle vara fråga om en alltför svag centralmakt och bångstyriga provinser Det är konstigt att man inte märker något av det när man är i Shanghai. bångstyrigheten utspelas sig i så fall i slutna rum, om man nu inte räknar med tibetaner och uigurer som befinner sig utanför det kinesiska hjärtlandet.

Betr USA kan man hålla med Nye om att invandringen varit en positiv faktor under hela USAs historia och det är en fantastiskt fördel att ett land i själva sin självbild är ett invandrarland. Samma sak gäller Kanada och Australien medan alla europeiska länder värjer sig mot invandring på olika sätt.

Innan man blåser faran över för USA är det en del knepigheter att lösa som ekonomin. Vem skall befolkningen att sluta leva över sina tillgångar när ett annat mantra är att man inte behöver höja skatterna.

Inga kommentarer: