onsdag 8 juni 2011

När går Kina förbi USA?

Shanghaipressen publicrade en rapport av Price Waterhouse Coopers att Kina kommer att gå förbi USA som världens största ekonomi år 2023, vilket är 20 år tidigare än man förut trott. Några år senare, 2035 skulle Indien gå förbi Japan som världens tredje största ekonomi.

Artikeln talar inte om exakt hur man har räknat men för ett företag som PWC skall man nog räkna med att de räknar korrekt och opartiskt.

Jag tror att både kineser och amerikaner kan ställa sig lite skeptiska till detta av olika skäl. Kineser betonar ofta att Kina är ett väldigt labilt land där vad som helst kan hända. Amerikaner kan nog ha svårt att smälta att de en dag får spela en andraplansfigur. Folk från andra länder är mer neutrala och de som bor här i Kina tror jag köper prognosen lättare.

Sen är det lite svårare att se vad det för för konsekvenser för oss. När Japan var som starkast började vi exportera trähus och underliga svampar som växte i Norrland som japanerna var bereda att ge vad som helst för. Vad behöver ett stenrikt Kina av Sverige. Järnmalm är väl det som vi alltid kan luta oss tillbaka mot men annars vet jag inte.

Inga kommentarer: