måndag 21 december 2015

Att sänka sin levnadsstandard

När jag gick från att vara statsanställd till att undervisa på Shanghai University sänkte jag min levnadsstandard i flera steg, något jag tidigare trodde vara omöjligt.

Mest synbart var nog hotellnivån. Jag hade alltid bott på 5-stjärniga hotell och nu blev det 3-stjärniga. I Shanghai kostar ett 5-stjärnigt ca 1500 kronor, ett 4-stjärnigt  1000 och ett 3-stjärnigt 500 i runda slängar. I Sverige verkar skillnaden vara obetydlig, i allafall ute i landet.

Lika stor skillnad är det var man äter och om man åker tunnelbana istället för taxi. Nu är det så svårt att få en taxi i Shanghai om man inte har dessa appar så jag har helt styrt om mig till tunnelbana.

Att klara sig på den lägre nivån förutsätter att man kan ta sig fram på kinesiska, vilket framför allt är ett problem när man är på restaurang. Det finns dock en del säkra val. Sen får man undvika gott kaffe som Starbucks, och drinkar på hotell, som ändå är rätt utvattnade.

Shanghai har i alla undersökningar nu blivit en rätt dyr stad så den sista saken jag strök var shopping. Det var efter att jag köpt ett par tennisskor i somras och fann att de var betydligt billigare i Sverige.

Men visst saknar jag de 5-stjärniga hotellen...

onsdag 16 december 2015

Shanghai University



Tillbaka från undervisning om CSR i Shanghai och Suzhou. I Shanghai hade jag 47 studenter fast Executive MBA  är utbildning av sådana som arbetat några år i näringslivet och inte unga studenter. De kallade sig själva studenter och tilltalade mig "professorn". Hedrande men man får ju inte ta sig själv på för stort allvar.  De var motiverade och vi hade intressanta diskussioner. Här är några bilder från grupparbetena som var livliga och gav bra resultat. Det är klart att de hade väldigt begränsad kunskap om vad CSR är men de hade ju företagskunskap så de lärde sig snabbt.



tisdag 15 december 2015

En oas i Shanghai

Den enda bokhandeln som säljer bra böcker i Shanghai är Garden Books på Changle 325. Butiken ligger nära Okura Garden Hotel, vet inte om det är därifrån de har namnet. Där säljer man alla bra böcker på utländska språk om det gamla Shanghai, inklusive alla böcker som Graham Earnshaw givit ut (och undertecknads). Det finns också ett café som skymtar i bakgrunden av bilden och en avdelning för konstböcker. Här är ett foto av personalen med ägaren, Mr Chen, i mitten.




måndag 14 december 2015

Stackars kineser

Jag skrev 22 oktober om Bo Yang och hur upprörda en del kineser är över hans elaka analys av den kinesiska nationalkaraktären.

Här är något ännu elakare. En sann historia om att bli sjuk på flygplan i Kina.

http://chublicopinion.com/2015/12/06/the-unbearable-coldness-of-being-chinese/


Portad av Peking

Kom tillbaka till Hongkong efter nästan 2 veckor i Kina. Kan skriva av mig lite efter hand men den märkligaste upplevelsen var att min hemsida www.newcontext.se har blivit censurerad. Och jag som hade tänkt att skriva lite mer om CSR i Kina där. När jag nu granskar den hittar jag inget konstigt i innehållet.

En annan lite mer känslig webbsida som censurerats är www.transparency.org. Det har ju sin bakgrund i att TI som organisationen kallas i de inre kretsarna sänkt rankningen på Kina i korruptionshänseende.

Jag hörde också att Wikipedia varit avstängt några dagar. Det är ju oerhört allvarlig för var skall man snabbt skaffa sig information om inte där.

Några andra webbsidor gick att komma in på om man hade en ängels tålamod. I några fall startade jag sökningen och gick på lunch och resultatet var framme när jag kom tillbaka.

En sajt som var överraskande snabb var www.msn.com. Den dök upp inom en minut trots att det är ett antal foton. Kanske har de lagt en spegelsajt på en server i Kina.