torsdag 28 maj 2015

Kan man jämföra Shanghai med Macau?

Jag fick just ett nyhetsbrev av Olle Västberg där han redovisar vilka de ekonomiskt viktig städerna i världen är. När man lägger samman de relevanta rankinglistorna kommer Shanghai och Peking på delande 18;e plats medan Hongkong är 4:a. Lägger man sedan till BNP/capita som en faktor dyker Macau upp på delad 9:e plats medan Peking och Shanghai försvinner från listan. Stockholm är på ungefär samma 12:e plats i listan, tillsammans med Toronto.

Skälet till detta är förstås den ekonomiska utvecklingen i Macau. Enklaven är nu den plats i världen som har högst BNP/capita, en bit före Qatar. Det är som om alla i enklaven spelat på casino - och vunnit.

Här är rapporten:
http://www.citylab.com/work/2015/03/sorry-london-new-york-is-the-worlds-most-economically-powerful-city/386315/

Nytt i Shanghai maj 2015

Alla inser att ekonomin nu bra blir sämre. Det är en stor förändring och leder till en rad olika slutsatser. Mest oroande för landet själv är att ingen verkar tro på myndigheternas arbete, t.ex. livsmedelssäkerhet. Det som har små barn och har råd importerar all mat från utlandet. Utlandsresor och studier utomlands verkar också vara tilltagande.

Shanghaibörsen har gått upp fenomenalt genom statlig styrning. Nu börjar många därför med aktiehandel och även om man borde bli misstänksam här hembiträden och chaufförer börjar trada så finns det ju en halv miljard i inlandet som säkert snart ansluter sig och håller uppe kurserna några månader till. till slut måste det bli en krasch, jag upplevde kraschen i Taiwan 1990. Handelskontorets chaufför hade just satt hela sin förmögenhet på börsen när börsen kollapsade i september 1988. Fallet blev 43 % över en helg. Definitionen på börskrasch är när värdet sjunker 20 % på 20 dagar!.

Att myndigheterna inte kan göra så mycket åt luftproblemen är ett svårare problem då det inte är så lätt att angripa. Jag trodde faktiskt att en utbyggd tunnelbana skulle ge bättre stadstrafik men nu köper folk som även har rätt normala löner bil. Enda hjälpen är nog att den tunga industrin flyttar till Sydostasien. Nr jag ämnade Shanghai 2012 talade alla om att flytta företag till västra Kina. Jag skrev en artikel i Handelskammarens tidning Dragon News där jag varnade för att det kunde bli en väldigt kortvarig hausse. Det verkar vara vad som inträffat. Business Sweden lägger nu ner sitt kontor i Chengdu och planerna på ett nytt konsulat verkar vara borta.

De människor jag talade med hade alla en gräns när de tar på mask när de går ut, lyckligtvis har man inte haft stora problem denna vår.

onsdag 27 maj 2015

Shanghai maj 2015 - problem för internetanvändare

Man behöver inte vara många timmar i Shanghai förrän man märker att internetsajter utanför Kina är tröga att nå. Man kan glömma filmer och även radio. Dagstidningar går oftast erbarmligt långsamt, ibland kan de gå hyggligt snabbt. en källa sade att det beror på den manuella censuren. IT-polisen får upp en sida ur en svensk dagstidning och måste snabbt läsa igenom om det står något om Dalai Lama eller Falungong eller liknande. Man ser det på att sidan laddas till hälften, sen står det still i någon minut. jag vet inte om det är sant men det är både troligt och rimligt.

Detta visar hur klokt det ar att vi i Sverige satsade på en sajt i Kina www.sweden.cn. Den kommer alltid att vara lätt att nå och snabb. Bara en massa jobb att hålla den aktuell.

För utlänningar som bor i Kina är också VPN-tunnlarna mer långsamma och osäkra. Tydligen har handelskamrarna i Kina protesterat. Går det i denna riktningen kommer företag att lämna. Som vanligt är väl deras varningar lite för tidiga för myndigheterna. Först när de lämnat en masse vidtar man åtgärder.

en tredje notering är att Wechat nu totalt dominerar den kinesiska scenen. Ingen pratar längre om Sina weibo eller WhatsApp. Efter ett möte samlas alla kineser i ett hörn och fotograferar varandras QR-koder. Jag fick även ett antal vanliga kinesiska universitetsmänniskors Wechatkontakter. Programmet har ju en funktion att man kan översätta texten från kinesiska till engelska.  Dock verkar de mest skicka foton på mat som de skall äta.

tisdag 26 maj 2015

I Shanghai igen - bo med Airbnb

Just kommit tillbaka från en vecka i Shanghai, där man inte kommer åt bloggkonton och den knepigaste frågan var hur man kan bo genom Airbnb.

Jag hittade en lägenhet som ägdes av en svenska, Sandra, på Changle road men beskrivningen var inte helt klar så jag ställde en fråga genom att klicka på formuläret "Skicka förfrågan". I slutet av olika procedurer måste jag fylla i mina kreditkortsuppgifter. Jag fick svar på frågan men bestämde mig samtidigt att lägenheten inte passade och tackade nej. Fick svar omgående från Sandra att avbokningen var OK. Jag bokade då annan lägenhet på Airbnb.

En vecka senare ser jag på mitt kreditkortsutdrag att kontot belastats med 3800 kronor. Efter några mejl fick jag klart för mig att "Skicka förfrågan" innebär att man bokar om man godkänns av uthyraren. Avbokar man (vilket i mitt fall skedde inom ett par timmar och vi är nu, nota bene, en månad innan den aktuella uthyrningen), så ansåg sig uthyraren ha rätt behålla 50 %. Det var ju tur att man indikerade 8 nätter och inte en månads hyra...

När man sedan skall klaga har Airbnb gjort det svårt för uthyraren att hitta rätt ställe att skicka in klagomål. Jag fick hjälp av en expert och till slut kom ärendet till Airbnb. Man har då avsvurit sig rätt att driva ärendet vidare. Airbnb fattar ett oåterkalleligt beslut. I detta fall delades det omtvistade beloppet 3800 så att jag fick 1/3 i pengar, 1/3 i rabatt på framtida bokning och jag förlorade 1/3.

Sens moral:
1) Använd inte svensk språksida för termerna kan vara svåra att översätta. Förfrågan låter för mig inte som att man bundit upp sig definitivt. Något annat sätt att fråga finns ej.
2) Airbnb gör det omöjligt att kommunicera med värden utan att gå genom Airbnb
3) Bättre att vara uthyrare på Airbnb än att hyra. Här finns grova pengar att tjäna.

onsdag 20 maj 2015

Anders Ljungstedt - varför lade jag ner ett par år av mitt liv på honom?

Så var det då den 19 maj och vi samlades i Linköping för att lansera den kinesiska översättningen av Harry Hellbergs bok: Anders Ljungstedt och breven från Kina. Det var mer än 50 personer i salen och det blev ett bra möte med nya synpunkter. Jag berättade om mitt arbete och fram till att kameran slutade funka pga av tomt batteri så hann jag med åren i Hongkong och Taiwan.



måndag 4 maj 2015

Ningpo del 2

Jag besökte som sagt Eva Karlsson Lundin på Brännö nyligen. hennes far Wilhelm Lundin avled i Shanghai under andra världskriget men hennes morfar Ragnar Ahlberg, som var kapten på Ningpo levde länge och han tog framför allt med sig dokumenten från fartyget för att kunna föra rättsliga processer för sjömännen så att de fick ersättning från svenska staten. Den svenska staten skulle å sin sida ställa krav på England som hade ansvar för att fartyget sänktes i Hongkong och på japan som ju hade ockuperat Hongkong. Hä rär ett antal fton från Evas digra samling av dokument.

söndag 3 maj 2015

Ningpo - den största gruppen sjömän i Shanghai

Den senaste tiden har jag fått flera samtal från personer som hade släktingar som var sjömän som blev strandade i Shanghai under andra världskriget. I den andra delen av min bok har jag litat alla sjömän som jag kommit på i mitt arbete. Det är inte mindre än 70 personer. Drar man bort tre från m/s Ningpo som dog på vägen till Shanghai så är det 67 sjömän som i alla fall kom till Shanghai. Några dog där och några återvände inte till Sverige utan stannade i regionen.

för att gå igenom dokumentation om den största gruppen, de som tjänstgjorde på m/s Ningpo begav jag mig till Brännö i Göteborgs södra skärgård där Eva Karlsson Lundin bor. Hennes far dog i Shanghai men hennes morfar, Ragnar Ahlberg, som var fartygets kapten tog med sig ett stort arkiv om båten då han räknade med att det skulle bli en del rättsliga processer på hemmaplan, inte minst i frågan om ersättning till sjömännen från både svenska staten och från Japan, som ju sänkt fartyget i Hongkong.

Här ett foto på Eva och hennes man Ulf som har ett underbart hus på Brännös sydsida med fönster i alla riktningar och fullt av minnen från familjens många kontakter med Kina.

Ragnar var kapten på väldigt många av ostasiats seglingar till Kina/Japan. Fartygen hade ett antal gästhytter och han hade som passagerare ett stort antal namnkunniga svenskar såsom Sven Hedin.

lördag 2 maj 2015

Presentationen av Harry Hellbergs bok blir 19 maj

Nu är det klart att lanseringen av den kinesiska utgåvan av Harry Hellbergs bok om Anders Ljungstedt blir den 19 maj i Linköping. Närmare bestämt på biblioteket klockan 15.30. Linköpings kommun står helt bakom och det kommer nog många människor. Jag hoppas det blir tillfälle att prata om vår bild av Kina på den tiden och även få med Anders Ljungstedts Gymnasium, som ju var effekten av hans donation som ju är det boken rätt mycket handlar om.

Jag har laddat upp med de många utgåvor av Anders Ljungstedts bok som nu finns. Originalet, 4 utgåvor på engelska en på kinesiska, svenska resp portugisiska. Harrys bok som ju är på svenska har kommit ut i två upplagor och nu kommer alltså den kinesiska utgåvan som är tryckt i 8 000 exemplar.