lördag 10 maj 2014

Boklansering i Stockholmav Falun-Shanghai T/R

Det är dags 6/6 för lansering av en ny bok om det gama Shanghai, nu i Stockholm. Denna gång inget jag skrivit eller bidragit till utan en flitig familj som är barn/släkt med Ivar Ahlgren som var svensk tulltjänsteman i Shanghai 1921-51. Han skrev regelbundet brev till sin mor Gerda Lagerlöf (syster till Selma Lagerlöf).

Boken lanserades i Värmland i februari men nu blir det i huvudstaden. Enligt Monica Hilding, som är Ivars dotter och haft brevsamlingen finns intresse i Kina för att ge ut den på kinesiska.

Från början skulelle titeln på boken vara "Oroa er inte för mig" och den titeln anger jag i "Bland direktörer och sjöman i det gamla Shanghai" men utgivarna ändrade sig på slutet. Lite synd kan man tycka för i Kina lär ingen kunna söka på en titel som börjar på F-ordet.

lördag 3 maj 2014

Bundna fötter

Jag var i Göteborg i veckan och träffade mitt kronvittne från det svunna Shanghai, Hugo Olesen. Bland alla foton han visade mig (några läggs nu upp på www.vhkp.se) hade han ett foto hans far tagit på en kvinnas bundna fötter.


Man ser att fötterna utsatts för ett oerhört våld i det att tårna mer eller mindre brutits av och vikts under foten. En skamfläck i Kinas historia som tyvärr sällan diskuteras i Kina. Ofta blir det inte mer än en axelryckning.