lördag 7 december 2013

Jakten på den försvunna fotoskatten

Jag skrev härom veckan att jag började leta efter släktingar till Torsten Hultman som arbetade på tändsticksbolaget i Shanghai, Han var chef där från 1939 till sin plötsliga död 1943.

Nu fick jag kontakt med hans dotterson, harpspelaren, och han kunde med glädje berätta att hans mor Betty lever och är i full hälsa, Hon pendlar mellan en egen bostad i Bourgogne, sin tredje make som bor i Schweiz, en dotter i Paris och en andra son i Schweiz. Det dröjer inte länge innan jag får ett långt välskrivet mejl från Betty. Till skillnad från mitt mejl har det inget stavfel och perfekt grammatik.

Hon bekräftar kusinens uppgift att den stora fotosamlingen brändes upp men man har räddat en hel del fotografier varav hon själv har ett album. Jag skall få scannade bilder och med hjälp av mitt nätverk av gamla Shanghaibor skall vi nog kunna identifera personerna på bilderna.

Hon visste inte att hon var beskriven i boken "This is the time we shall be strong" av Doris Van Vleet. Doris hittar man snabbt på Facebook, en lång serie foton från hennes 80-årsdag i Arizona. Hon ser strålande ut. Dock har jag ingen kontakt med henne än. Hon kommer att bli överraskad veta att Torstens äldsta dotter som var hennes jämnåriga granne i Shanghai, också bor i USA.

onsdag 4 december 2013

En försvunnen fotoskatt

I ett år har jag letat efter ättlingar till en av cheferna för tändsticksbolaget i Shanghai, Torsten Hultman. Han börjate i kinesiska tullen 1929 men gick redan 1930 över till tändsticksbolaget där han blev chef 1939-43, när han plötsligt avled.

Han var amatörfotograf och många foton jag sett har stämpeln "Ateljé Hultman" på baksidan. Hans amerikanska hustru Mary var känd av alla och Hugo Olesen i Göteborg träffade henne ofta efter kriget när hon bodde i Sverige. Hon gick bort på 1970-talet och parets två döttrar hamnade i Canada och UK. De gifte sig, bytte efternamn och därmed försvinner ofta spåren.

Nu fick jag i veckan tag på Torstens brorsdotter som visste att berätta att änkan Mary i något vredesmod och i viljan att starta ett helt nytt liv brände upp alla foton.

Hur som helst jag fortsatte och leta efter Torstens döttrar och barnbarn. Äldsta dottern hade blivit nunna och dött tidigt. Dead end.

Yngsta dottern hade gift sig tre gånger och hade tre barn med sin första man en engelsman. Gudasända Google letar rätt på äldsta sonen, som hör av sig inom en timma. Engelsk harpspelare bosatt i Frankrike, bara en mil från sin mor som fortfrande lever! Kanske kan vi nu få höra vad som finns kvar av foton.

Här är i allafall Sapajous (Sapojnikoff) karikatyr av Torsten Hultman där hans fotointresse klart framgår.